04.12.2015

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БІБЛІЇ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БІБЛІЇ

23 листопада церкви різних конфесій мали нагоду долучитися до відзначення Міжнародного дня Біб­лії. Цю дату в християнському календарі започаткували в середині минулого століття в США. День вшанування Божої Книги цьогоріч уже вп’яте відмічала й Україна. Сот­ні релігійних громад, тисячі християн об’єдналися в молитві, дякуючи Богові за велике благословення, безцінний скарб, даний людству, – Його вічне і святе Слово.

Незважаючи на те, що Біблія є однією з найдавніших книг (написана кілька тисячоліть тому), до сьогоднішнього дня вона залишається найвідомішою і найбільш читаною у світі. Слово «біблія» в перекладі з грецької означає «збірка книг». І справді, Священне Писання – це повне зібрання Богонатхнених книг релігійного, історичного та повчального змісту, написаних багатьма авторами. Вони жили не в один час, відрізнялись соціальним становищем, мали неоднакову освіту, належали до різних національностей і культур. Серед священнописців є царі (Соломон, Давид), рибалки (Петро та Іван), пророки (Мойсей, Ісая, Даниїл), пастух (Амос), лікар (Лука), полководець (Ісус Навин). Попри те, що переважна більшість авторів не були знайомі між собою, вони ні в чому не суперечать один одному, а тільки доповнюють вчення.

На українську землю Біблія прийшла з Візантії. У Київській Русі вона (богослужбові тексти) поширювалася старослов’янською мовою у перекладі, здійсненому в IX ст. братами Кирилом та Мефодієм. У XII ст. було завершено переклад інших її частин.

Хоч в Україні було досить розвинуте книгодрукування, Біблію переписували від руки до XIX ст. Таких раритетних книг існує кілька тисяч. Серед найвідоміших – Остромирове Євангеліє, Реймське Євангеліє. Стараннями відомого діяча східнослов’янської культури Івана Федорова вперше надруковано в Україні (м. Львів) «Апостол» (1574), що за змістом є частиною Нового Заповіту.
Переклад Біблії українською мовою був здійснений у другій половині XIX ст. Над перекладом працювали Маркіян Шашкевич, Іван Нечуй-Левицький, Михайло Максимович. Помітний доробок у цій царині Пантелеймона Куліша й Івана Пулюя, завдяки яким у 1880 р. вийшло «Святе Письмо Нового Завіту», у 1903 р. – Старий Завіт, а роком пізніше – вся Біблія. Через кілька десятків років до цієї роботи долучився політичний, громадський і церковний діяч Іван Огієнко (митрополит Іларіон), який у липні 1940 р. завершив її.

Цікаві факти про Біблію.
*Біблію писали 40 авторів.
*Всього в Біблії 66 книг: 39 з них становлять Старий Заповіт, написаний арамейською мовою (іврит), пізніше перекладений на грецьку, та 27 книг Нового Заповіту, які з-під пера апостолів вийшли давньогрецькою.
*Біблія є найбільш видаваною книгою. Щоденний її наклад становить 32876 примірників, тобто кожної секунди у світі друкується одна Біблія.
*Загальний тираж Біблії на сьогодні становить близько 8 мільярдів.
*Біблія перекладена 2900 мовами.
*Українською мовою Біблію було повністю надруковано у 1962 році.
*Найстаріша людина в Біблії – Мафусаїл. Він помер у віці 969 років.
*Всесвітній потоп стався близько 4300 років тому.
*Двоє людей не мали смерті – Енох та Ілля були забрані Богом із землі живими.
*Найсильнішою людиною в Біб­лії був Самсон.
*Найкращий воїн – Гедеон. З Божою допомогою він переміг 135000 мадіанитян.
*Найвищою людиною в Біблії був Ґоліят, зріст якого близько 3-х метрів.
*Слова «Не бійся» в Біблії вжито близько 70 разів. Слово «християнин» – два рази. Слова «Трійця» в Біблії немає.
*Опису зовнішності Ісуса Христа у Біблії немає.
*Останнє слово в Біблії – «Амінь».

Вгору