23.05.2018

Внутрішнє таїнство

Внутрішнє таїнство

На п’ятдесятий день після воскресіння Ісуса Христа (і десятий після Його вознесіння) всі апостоли та інші Христові учні перебували разом в одній будівлі в Єрусалимі і молились. Була дев’ята година ранку. Раптом зчинився шум з неба, ніби від сильного вітру. У повітрі з’явилося безліч вогненних язиків, що опустилися на голови апостолів та яскраво світилися, але не палили. Разом з цими зов­нішніми проявами відбулося і внут­рішнє таїнство – в душах апостолів: вони «наповнилися всі Духа Святого» і почали славити Бога, розповідати про Нього іншими мовами. Так Дух Святий, за обітницею Спасителя, зі­йшов на людей і наділив їх здатністю та силою проповідувати Христове вчення.

У цей час в Єрусалимі зібралося багато юдеїв, які прийшли туди з нагоди старозавітного свята П’ятдесятниці. Вони дивувалися і не могли зрозуміти, що все це значить, думали про апостолів, що вони напилися вина. Тоді апостол Петро звернувся до них і сказав, що Ісус Христос, Якого юдеї розіп’яли, воскрес із мертвих, вознісся на небо і вилив на них Святого Духа, так що вони не п’яні, але на них зійшов Дух Святий. Закінчуючи проповідь про Ісуса Христа, він промовив: «Отже, твердо знай, увесь народе ізраїльський, що Бог послав Спасителем і Христом Цього Ісуса, Якого ви розіп’яли».

Проповідь Петра так сильно подіяла на присутніх, що багато хто увірував в Ісуса Христа. Вони стали запитувати апостолів: «Що нам робити, мужі-браття?» На що Пет­ро відповів їм: «Покайтесь і хрестіться в ім’я Ісуса Христа для прощення гріхів; тоді і ви отримаєте дар Святого Духа». Ті, хто увірував у Христа, охоче прийняли хрещення Святим Духом. Таких виявилось у той день близько трьох тисяч. Ось так народилася свята Церква Христова, і на землі почало будуватися Царство Боже.
Від того знаменного дня християнська віра стала швидко поширюватися. Навчені і натхнені Святим Духом, апостоли сміливо проповідували всім про Ісуса Христа, Сина Божого, про Його страждання за нас і Його воскресіння з мертвих. Господь супроводжував і утверджував їхнє слово великими чудесами, які ставалися по молитві в ім’я Господа Ісуса Христа. Спочатку мужі Божі благовістували лише юдеям, а потім розійшлися в різні країни для проповіді усім народам.

Сьогодні благодать Святого Духа доступна кожній людині, хто визнає ­Ісуса Господом. А його роль в нашому житті – надзвичайна і безцінна. Через нього Бог нас усиновляє, вивільняє з неволі гріхів, зціляє від хвороб, навчає мудрості, вдос­коналює, утішає, захищає від усякого зла. Через нього дає розуміння Святого Писання і мужність у визнан­ні та проповідуванні християнської віри привселюдно, щоби християни були спроможними поширювати Євангеліє, починаючи від рідної хати і аж до країв землі. Лише Святим Духом ми можемо називати Бога Отцем, а Божого Сина – Господом і Спасителем та прославляти Його. Дари Святого Духа великі й щед­рі. Він дає людям любов, радість, мир, доброту, вірність, стриманість. Тому у цей благословенний день, у свято П’ятдесятниці, ми з радістю виявляємо вдячність Богу за те, що Він дає животворчого Духа всім, хто просить у Нього, і Святим Духом народ­жує нас у нове життя та веде до спасіння.

Від редакції

Вгору