04.05.2015

ДЛЯ МЕРТВОГО - ДІЄТА?

ДЛЯ МЕРТВОГО - ДІЄТА?

Усім нам відома доленосна подія, що відбулася на зорі людства в Едемському саду. Тоді змій спокусив Адама і Єву, запропонувавши їм як наживку богоподібність або, іншими словами, можливість робити те ж, що й Бог: розпізнавати зло і бути самодостатнім у тому, щоб робити добро. І перші люди, порушивши єдину Божу заборону, скуштували від дерева пізнання добра і зла. Але бажання наших прабатьків створити власну систему правильного і неправильного стало, як ми знаємо, фатальною помилкою, причиною їхньої духовної смерті. Адже Бог ніколи не передбачав звалювати на людство тягар розробки норм і правил поводження та дотримання їх.

І зараз, через тисячоліття, багатьма нами, віруючими і атеїстами, рухає бажання змінити свої думки, слова, вчинки на краще. Саме тому в нас немає недостачі в досконалих законах. Світові релігії і навіть багато нерелігійних течій рясніють соціально та етично прийнятними програмами щодо поліпшення поведінки. Багато з них могли б принести нам безперечну користь, якби наша основна потреба полягала просто в моральному кодексі.

Але Біблія вчить, що головне питання, яке має найважливіше значення для людства і потребує вирішення, не в тому, що ми робимо, а у відсутності життя, коли ми це робимо. Апостол Павло описує цю нашу проблему таким чином: «Тому-то, як через одного чоловіка ввійшов до світу гріх, а гріхом смерть, так прийшла і смерть у всіх людей через те, що всі згрішили» (Послання до Римлян 5:12). Тобто ми маємо потребу в справжньому житті, а не просто в наборі інструкцій про те, як жити.

Уявіть собі, що, проїжджаючи дорогою, ви помітили лежачого на узбіччі чоловіка. Звісно, ви вирішили зупинитися і з’ясувати, що з ним. Зупинившись, підбігаєте до чоловіка і намагаєтеся намацати пульс. Але він відсутній. Чоловік, мабуть, помер від серцевого нападу. Що робити? Зважаючи на зовнішній вигляд померлого, ви робите висновок, що бідолаха, напевно, страждав від серцевої недостатності через багаторічне неправильне харчування. Ви підбігаєте до своєї машини, дістаєте книгу про дієти і, прямуючи назад до тіла, починаєте голосно читати важливі рекомендації щодо правильного харчування для здорового серця...
Абсурдна ситуація, чи не так? Ніяка інформація про правильне харчування не зможе воскресити того чоловіка. Він уже помер. Єдиним дієвим рішенням було б десь роздобути для нього нове життя. Аналогічним чином ніяка освіта не відродить серце духовно мертвої людини. Адже єдиним засобом від смерті є життя. Бог знав цю реальну потребу Свого творіння, і Він задовольнив її, запропонувавши нам життя через Ісуса Христа: «Бог життя вічне нам дав, а життя це у Сині Його. Хто має Сина, той має життя; хто не має Сина Божого, той не має життя.»

Гріхопадінню наших предків Адама і Єви послужила підступність сатани, який схилив їх до того, що вони відмовилися від Бога і вибрали самоправедність за допомогою людських зусиль. Ми сьогодні також можемо дуже сильно прагнути пізнання добра і зла замість того, щоб прислухатися до свого серця, яке хоче близьких стосунків з Ісусом Христом. А саме це передбачав для нас Творець від початку. Лише за таких стосунків ми зможемо живитися Життям, що дасть нам праведність, і тоді прояв Христа в нас набагато перевершить будь-які людські уявлення про моральність, етику, добро і милосердя.

З книги Ендрю ФАРЛІ «Голе Євангеліє»


 



Вгору